Shows

firefox-grayEen paar keer per jaar kun je ons tegenkomen op show, niet omdat ik een grote fan ben van kattenshows. Ik ben gaan showen in verband met de erkenning van de Brits Langhaar, er moesten voldoende showresultaten met een U komen, en van het een komt het ander.
Inmiddels heb je vele contacten in de kattenwereld en de ideale dag om alle relaties te onderhouden zijn zo'n show. Ook wil je graag weten hoe je het beste verder kunt gaan met het fokken richting de ideale Brits Langhaar in de colourpoint, dus alle commentaren van de keurmeesters worden goed onthouden om hier weer positief verder mee te kunnen. Aangezien ik alleen nog met eigen lijnen fok is het dan ook wel een kroon op je werk als je uiteindelijk op het podium staat met een BIV (best in variëteit/kleur) of een BIS (best in show, mooiste in zijn/haar klasse)

Wat komt er kijken bij een show

Al een paar weken van te voren begint de voorbereiding, zijn de entingen nog geldig? Zo nee, dan eerst een tochtje naar de dierenarts, de inenting moet minimaal 2 weken voor een show gedaan worden en zijn een jaar geldig. Als ik naar het buitenland zou gaan, dan is een rabiësenting en een chip ook nog verplicht.

Twee weken van te voren ga ik de dames nog eens wat extra aandacht geven, een keer vaker kammen dan normaal, ze moeten er natuurlijk op hun paasbest uit zien. En de pointdames moeten een week van te voren in bad en gefohnt worden, want wat mooi wit is, moet mooi wit blijven. De avond vooraf krijgen ze nog een laatste kambeurt en mogen ze niet meer buiten spelen. Ik geef regelmatig pipetjes tegen vlooien, dus daar maak ik mij voor de show geen zorgen meer over. Achter de oortjes is de vacht vaak wat vetter, dus die behandel ik die avond nog even met wat talkpoeder, wat ik er later weer uitkam.

De avond vooraf pak ik ook de auto vast in, je moet 's ochtends altijd vroeg op, dus dan is het fijn als je zo uit je bed de katten kunt pakken en weg kunt rijden, ontbijten doe ik daar wel.
Wat neem ik dan zoal mee naar de show:
- gordijntjes (ter afscheiding van de andere kooien)
- plexiglas platen voor de voorzijde (zo kunnen de bezoekers niet aan mijn katten komen)
- een fleecekleed voor in de kooien
- een kleed voor op de bovenzijde van de kooi
- een tentje voor in de kooi (kunnen ze lekker wegkruipen als ze willen)
- een kittenkattenbakje
- voer- en waterbakje plus inhoud
- speelgoedjes
- kammen en borstels
- ontsmettingsmiddel
- visitekaartjes
- fotoalbum
- inentingsboekjes
- de inschrijving
- trolly voor alle spullen
- eten en drinken voor mezelf en een goed gevulde portemonnee

show's Ochtends tussen 7 en 9 uur kun je vaak terecht bij de showlocatie, ik probeer vaak vroeg aanwezig te zijn om lange rijen te voorkomen en lekker gesetteld te zijn als de show dan begint. Als eerste moet je langs de dierenarts, die controleert of je katten een gezonde indruk maken en of ze geen vlooien hebben meegenomen. Dan begint de lange dag, maar met goed gezelschap om je heen is die zo voorbij. Je moet wachten totdat ze je komen halen voor de keuring, dan snel nog even een kammetje erdoor. Aan het einde van de middag hoor je of je meedoet voor de BIS serie, de BIV is vaak al eerder bekend.

Aan het einde van de dag is het alles weer zo snel mogelijk inpakken omdat je katten weer naar hun eigen vertrouwde omgeving te brengen en weer naar huis te gaan.