Omschrijving

Brits Korthaar katten werden rond 1870 in Groot-Brittannië gefokt uit mooie huiskatten, waarna het inkruisen met Perzische katten ervoor zorgde dat het ronde en gedrongen type en de teddy-beer expressie van de Britse Korthaar werd vast gehouden. Veel Brits Korthaar katten dragen dan ook het Langhaar gen en het is dus mogelijk dat bij kortharige Britten een Langhaartje in het nest kan zitten.

Uiterlijk

Voor de Brits Langhaar geldt dezelfde rasstandaard als voor de Britse korthaar met uitzondering van de vachtlengte die halflang tot lang kan zijn.
Brits Langhaar katten zijn middelgrote katten. Ze behoren een brede borstkas en een korte, gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes. De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte.
De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel, en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De kleine oren zijn kort en breed aan de basis, en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot en rond; ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de kleur van de vacht. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te "plat" zijn, maar moet in een lichte welving in het voorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld.
Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen

Brits Langhaar katten combineren een mooie, gedrongen bouw met een langharige vacht en zijn vriendelijke en rustige huisdieren.
Aangezien de meeste Brits Langhaar katten nog steeds uit een korthaar nestje komen, zijn de kleuren die voorkomen het zelfde als bij de Brits korthaar.

De Brits Langhaar is sinds 2012 erkend door de FNK en TICA en sinds 2017 ook bij de FIFE. Sinds 2015 is point met wit ook toegestaan.

Wij richten ons met name op de point tekening met wit, maar hebben ook eens per jaar effen, shaded of tabby kittens. De point tekening houdt in dat de uiteinden van de kat een kleurtje hebben, zoals de neus, oren, poten, staart en balletjes. De tekening is zeer bekend bij de Siamees.

Karakter

Brits Langhaar katten staan net als Brits-Korthaar katten bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur ze zijn misschien wel iets aanhankelijker dan de Brits korthaar, maar dat kan natuurlijk per kat verschillen. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar net zo speels als andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig om aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun zachte karakter vinden Brits Langhaar katten niet altijd alles maar goed, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat zeker laten merken.